viohalco_slide_1

Delivering sustainable growth

viohalco_slide_2

85 years expertise in metal processing

viohalco_slide_3

Delivering sustainable growth

viohalco_slide_4

Delivering sustainable growth

viohalco_slide_5

Transforming the future

viohalco_slide_6

Building for a sustainable future

Νέα

Η Hellenic Cables αναδεικνύεται προτιμώμενος προμηθευτής για το Nordseecluster

 


 

 

ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

 

Βρυξέλλες, 20 Απριλίου 2023

 

Η Cenergy Holdings ανακοινώνει ότι η Hellenic Cables, ο κλάδος καλωδίων της και σημαντικός πάροχος υποθαλάσσιων καλωδιακών λύσεων στην παγκόσμια αγορά της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, υπέγραψε ως προτιμώμενος προμηθευτής για το Nordseecluster. Το σύμπλεγμα αιολικών πάρκων Nordseecluster της RWE (51%) και της Northland Power (49%), εγκατεστημένης ισχύος έως 1,6 (GW) αποτελείται από τέσσερις υπεράκτιες εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων στη γερμανική Βόρεια Θάλασσα. 

Η Hellenic Cables πρόκειται να προμηθεύσει περίπου 185 χλμ. καλωδίων τάσης 66kV με αγωγούς αλουμινίου και χαλκού για τη σύνδεση των 44 ανεμογεννητριών του Nordseecluster A ( αιολικά πάρκα N-3.8 και N-3.7) με δύο υπεράκτιους υποσταθμούς και των 60 ανεμογεννητριών του Nordseecluster B ( αιολικά πάρκα N-3.6 και N-3.5) που θα συνδέονται απευθείας στον μετατροπέα ισχύος του διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς.

Ο Sven Schulemann, Διευθύνων Σύμβουλος της RWE για το Nordseecluster, σχολιάζει: «Αυτή η συμφωνία αντιπροσωπεύει ένα κρίσιμο μέρος του Nordseecluster.  Αναμένουμε να είμαστε πλήρως λειτουργικοί στις αρχές του 2029. Μέχρι τότε, θα παράγουμε αρκετή πράσινη ηλεκτρική ενέργεια για να προμηθεύουμε 1.600.000 γερμανικές κατοικίες κάθε χρόνο και ως εκ τούτου θα συμβάλλουμε σημαντικά στην ενεργειακή μετάβαση της Γερμανίας».

Ο Benjamin Miethling, Διευθύνων Σύμβουλος της Northland Power για το Nordseecluster, προσθέτει: «Η χρήση καλωδίων σε υπεράκτια αιολικά πάρκα δημιουργεί ιδιαίτερα υψηλές απαιτήσεις για αυτά.  Είμαστε στην ευχάριστη θέση να υπογράψουμε αυτή τη συμφωνία προτιμώμενου προμηθευτή με τη Hellenic Cables, η οποία ηγείται σε αυτή την αγορά. Μέσω συμφωνιών όπως αυτή, αξιοποιούμε επίσης τις συνέργειες για την ανάπτυξη, την κατασκευή και την επακόλουθη λειτουργία των τεσσάρων αιολικών πάρκων».

Το Nordseecluster θα κατασκευαστεί σε δύο φάσεις: Δύο αιολικά πάρκα (N-3.8 και N-3.7) με συνδυασμένη ισχύ 660 MW βρίσκονται επί του παρόντος στη φάση αίτησης αδειοδότησης.  Τα καλώδια για εγκατάσταση στη θάλασσα αναμένεται να παραδοθούν προς το τέλος του 2025, με εμπορική δραστηριότητα για το Nordseecluster A να ξεκινά στις αρχές του 2027.  Δύο ακόμη αιολικά πάρκα (N-3.6 και N-3.5) της δεύτερης φάσης (Nordseecluster B) θα προσθέσουν επιπλέον ισχύ 900 MW. Η παράδοση καλωδίων για το Nordseecluster B έχει προγραμματιστεί για τα τέλη του 2027, με την εμπορική του λειτουργία να ξεκινά στις αρχές του 2029. Τα καλώδια θα παραχθούν στο υπερσύγχρονο εργοστάσιο υποβρύχιων καλωδίων της Hellenic Cables στην Κόρινθο.

Ο Κώστας Σαββάκης, Γενικός Διευθυντής της Hellenic Cables, προσθέτει: «Είναι μεγάλη τιμή για τη Hellenic Cables να έχει επιλεγεί ως ο προτιμώμενος προμηθευτής για ένα στρατηγικό υπεράκτιο αιολικό συγκρότημα στη γερμανική Βόρεια Θάλασσα - το Nordseecluster. Είμαστε χαρούμενοι που η RWE και η Northland Power μας επιλέγουν ξανά.  Ανυπομονούμε να συμβάλουμε από κοινού στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας παρέχοντας πράσινη ηλεκτρική ενέργεια μέσω των τεχνολογικά προηγμένων καλωδίων μας».

Το Nordseecluster θα βρίσκεται πολύ κοντά στο υπάρχον αιολικό πάρκο Nordsee One ισχύος 332 MW, το οποίο η RWE και η Northland Power ανέπτυξαν από κοινού και συνεχίζουν να λειτουργούν από κοινού.  Για την ανάπτυξη του συμπλέγματος αιολικών πάρκων, οι εταίροι θα βασιστούν σε έμπειρους προμηθευτές, όπως η Hellenic Cables, και στη δική τους τεχνογνωσία στην υπεράκτια αιολική ενέργεια. 

 

Σχετικά με την RWE

Η RWE ανοίγει το δρόμο για έναν κόσμο πράσινης ενέργειας.  Με μια εκτεταμένη επενδυτική και αναπτυξιακή στρατηγική, η εταιρεία θα επεκτείνει την ισχυρή, πράσινη παραγωγική της ικανότητα στα 50 GW διεθνώς έως το 2030. Η RWE επενδύει περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια ευρώ για το σκοπό αυτό αυτή τη δεκαετία. Το χαρτοφυλάκιό της βασίζεται στην υπεράκτια και χερσαία αιολική ενέργεια, στην ηλιακή ενέργεια, το υδρογόνο, τις μπαταρίες, τη βιομάζα και το φυσικό αέριο. Η RWE Supply & Trading παρέχει προσαρμοσμένες ενεργειακές λύσεις για μεγάλους πελάτες.

Η RWE συμμετέχει ενεργά στις ελκυστικές αγορές της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής και της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού και αποσύρεται από την πυρηνική ενέργεια και τον άνθρακα καθώς, με εντολή της κυβέρνησης, έχουν ήδη κατατεθεί οδικοί χάρτες για σταδιακή κατάργηση και των δύο αυτών ενεργειακών πηγών.  Η RWE απασχολεί περίπου 19.000 άτομα παγκοσμίως και έχει έναν σαφή στόχο: να φτάσει σε μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα (net zero) ως το 2040.  Στο δρόμο αυτό, έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για όλες τις δραστηριότητες που προκαλούν εκπομπές αερίων θερμοκηπίου τους οποίους και η πρωτοβουλία Science Based Targets επιβεβαίωσε ότι συνάδουν με τη συμφωνία του Παρισιού.  Σε μεγάλο βαθμό, βρίσκονται στο πνεύμα του σκοπού της εταιρείας: Η ενέργειά μας για μια βιώσιμη ζωή.

 

Σχετικά με τη Northland Power

Η Northland Power είναι ένας παγκόσμιος παραγωγός ενέργειας αφιερωμένος στη μετάβαση προς την καθαρή ενέργεια παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.  Έχοντας ιδρυθεί το 1987, η Northland έχει μακρά ιστορία ανάπτυξης, κατασκευής, ιδιοκτησίας και λειτουργίας υποδομών καθαρής και πράσινης ενέργειας και είναι παγκόσμιος ηγέτης στην υπεράκτια αιολική ενέργεια.  Επιπλέον, η Northland κατέχει και διαχειρίζεται ένα διαφοροποιημένο μείγμα παραγωγής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων χερσαίων ΑΠΕ και αποδοτικών μονάδων φυσικού αερίου, ενώ είναι και άμεσος πάροχος ενέργειας ως ρυθμιζόμενη επιχείρηση κοινής ωφελείας.  Με έδρα το Τορόντο του Καναδά, και παρουσία σε οκτώ χώρες, η Northland κατέχει ή έχει οικονομικό συμφέρον σε 3,0GW μικτής λειτουργικής ικανότητας (καθαρά 2,6GW). Η Εταιρεία διαθέτει επίσης ένα σημαντικό απόθεμα έργων υπό κατασκευή και σε διάφορα στάδια ανάπτυξης που περιλαμβάνει πάνω από 20GW δυνητικής δυναμικότητας.

 

Σχετικά με τη Cenergy Holdings

Η Cenergy Holdings είναι μια Βελγική εταιρεία συμμετοχών εισηγμένη τόσο στο Χρηματιστήριο των Βρυξελλών όσο και στο Χρηματιστήριο των Αθηνών, επενδύοντας σε κορυφαίες βιομηχανικές εταιρείες, εστιάζοντας στην αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση μεταφοράς ενέργειας, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μετάδοσης δεδομένων.  Το χαρτοφυλάκιο της Cenergy Holdings αποτελείται από την Σωληνουργεία Κορίνθου και την Hellenic Cables, εταιρείες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των αντίστοιχων τομέων ανάπτυξης.  Η Σωληνουργεία Κορίνθου είναι παγκόσμιος ηγέτης στην κατασκευή σωλήνων χάλυβα για τον κλάδο της ενέργειας  και σημαντικός παραγωγός κοίλων τμημάτων χάλυβα για τον κατασκευαστικό τομέα.  Η Hellenic Cables είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς καλωδίων στην Ευρώπη, κατασκευάζοντας καλώδια ισχύος και τηλεπικοινωνιών καθώς και υποβρύχια καλώδια για τους προαναφερθέντες τομείς.  Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εταιρεία μας, παρακαλώ επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας www.cenergyholdings.com.