Rio-Antirio

Νέα

Με υποβρύχιο καλώδιο υπερυψηλής τάσης 400kV της Ελληνικά Καλώδια – Fulgor ολοκληρώθηκε η πόντιση στο Ρίο- Αντίρριο


 
 
Τη Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Αντίρριο κατά την οποία οι διοικήσεις του ΑΔΜΗΕ και της κοινοπραξίας Ελληνικά Καλώδια-Fulgor, που αποτελεί τον ανάδοχο του έργου, παρακολούθησαν την ολοκλήρωση των εργασιών πόντισης του πρώτου υποβρυχίου καλωδίου υπερυψηλής τάσης 400kV στην Ελλάδα, στο τμήμα Ρίου-Αντιρρίου. Η πόντιση αυτή σηματοδοτεί μια νέα εποχή για το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ) και τη διασύνδεση της Πελοποννήσου.
 
Το πρώτο αυτό υποβρύχιο καλώδιο υπερυψηλής τάσης 400kV συνολικού μήκους 18 χιλιομέτρων κατασκευάστηκε στο εργοστάσιο της Fulgor στο Σουσάκι Κορινθίας όπου οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός τελευταίας τεχνολογίας που διαθέτει καθιστούν δυνατή την παραγωγή και τις δοκιμές σε μεγάλα συνεχόμενα μήκη, από τα μακρύτερα υποβρύχια καλώδια σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα χερσαία καλώδια στην περιοχή Ρίου - Αντιρρίου για την επέκταση του δικτύου 400kV προς την Πελοπόννησο κατασκευάζονται  στο εργοστάσιο της Ελληνικά Καλώδια στη Θήβα.
 
Ο κ. Αλέξιος Αλεξίου, Γενικός Διευθυντής της Ελληνικά Καλώδια, δήλωσε στην εκδήλωση: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για την επιτυχή ολοκλήρωση της πόντισης των υποβρυχίων καλωδίων για τη διασύνδεση του Ρίου με το Αντίρριο.
Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο, διεθνούς εμβέλειας, το οποίο αποτελεί κομβικό σημείο για την επέκταση των γραμμών μεταφοράς του συστήματος 400kV, καθώς πέραν της αξιοποίησης του ενεργειακού παραγωγικού δυναμικού της περιοχής, επιταχύνει σημαντικά την ικανότητα μεταφοράς ρεύματος από και προς την Πελοπόννησο, ενισχύοντας παράλληλα την ευστάθεια τάσεων του Νοτίου Συστήματος.
Είμαστε ακόμα πολύ υπερήφανοι για την καινοτομία που έφερε η εταιρία μας στον κλάδο των υποβρυχίων καλωδίων, κατασκευάζοντας το πρώτο υποβρύχιο καλώδιο 400kV στην Ελλάδα, γεγονός που σηματοδοτεί την είσοδό μας στην παγκόσμια αγορά υποβρυχίων καλωδίων υπερυψηλής τάσης.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους αρμόδιους φορείς για τη συνεργασία τους και εύχομαι το έργο αυτό να αποτελέσει οδηγό για την υλοποίηση μελλοντικών έργων που θα ανοίξουν νέες προοπτικές για την οικονομία της χώρας».
 
Ο κ. Μάνος Μανουσάκης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, δήλωσε σχετικά στην ίδια εκδήλωση: «H υποβρύχια διασύνδεση 400kV Ρίου-Αντιρρίου, σε συνδυασμό με τη νέα διασύνδεση Μεγαλόπολης-Πάτρας που ολοκληρώνεται στο τέλος του 2019, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα συνολικά για το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της χώρας, αλλά και για την Πελοπόννησο ειδικότερα. Το σύστημα μεταφοράς γίνεται πλέον πιο ισορροπημένο και πιο ευσταθές. Η Πελοπόννησος λόγω αυτού του έργου και σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της διασύνδεσης της με την Κρήτη μετατρέπεται και αυτή σε ενεργειακό κόμβο της χώρας, καθώς αυξάνεται η δυνατότητα της να τροφοδοτεί με ΑΠΕ το ηλεκτρικό σύστημα αλλά εντάσσεται πλέον στο σύστημα με την πλήρη παραγωγική του ικανότητα και το μεγαλύτερο εργοστάσιο των Βαλκανίων, η Μεγαλόπολη V». 
 
Αθήνα, 28 Αυγούστου 2019
 
 
Σχετικά με την Ελληνικά Καλώδια
 
Η Cablel® Ελληνικά Καλώδια αποτελεί τον κλάδο παραγωγής καλωδίων της Cenergy Holdings S.A. και είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές καλωδίων στην Ευρώπη, παράγοντας καλώδια ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, καθώς και υποβρύχια καλώδια για ποικίλες βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων υπεράκτιων αιολικών πάρκων και ηλεκτρικών δικτύων, ενώ επιπλέον αναλαμβάνει την ολοκλήρωση έργων μεταφοράς και διανομής ενέργειας με το κλειδί στο χέρι. Η παραγωγική βάση της εταιρείας  αποτελείται από τέσσερα εργοστάσια στην Ελλάδα  και τη Βουλγαρία , συμπεριλαμβανομένου  του εργοστασίου παραγωγής υποβρυχίων καλωδίων της θυγατρικής της, Fulgor, όπου η παραγωγή και η δοκιμή μερικών από τα μεγαλύτερα σε μήκος υποβρύχια καλώδια σε παγκόσμια κλίμακα ενδυναμώνεται από τις σύγχρονες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό της εταιρείας. Η Cablel® Ελληνικά Καλώδια πρόσφατα υλοποίησε επενδυτικό πλάνο ύψους 120 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή υποβρυχίων καλωδίων υψηλής και υπερυψηλής τάσης στο εργοστάσιο της Fulgor. Μελλοντικά, σχεδιάζει μελλοντικές επενδύσεις στους τομείς της τεχνολογίας και της ανάπτυξης καινοτόμων λύσεων για καλώδια, στοχεύοντας στην εξασφάλιση βιώσιμης ανάπτυξης.